“Dan Jacka DeJohnettea” u Chicagu

29. august ove godine službeno je proglašen Danom Jacka DeJohnettea, a objava je stigla iz ureda gradonačenika Chicaga koji je tom prilikom objavio i prigodan proglas.

Informacija je držana u tajnosti a objavljena je na koncertu koji je DeJohnette održao na Chicago Jazz Festivalu. Ovaj veliki američki umjetnik rođen u ovom gradu prije 71 godinu, zadržao je prisebnost tokom čitanja proglasa, ali je bilo očito da je dirnut gestom gradskih poglavara.

Priznanje DeJohnetteu od rodnog grada dolazi nakon što je ovaj veliki umjetnik, po mnogima jedan je od najvažnijih bubnjara u historiji jazza i jedan od najznačajnijih jazzista današnjice, dobio prestižno jazz priznanje u Sjedinjenim Državama – titulu NEA Jazz Master.

U Chicagu je DeJonhette nastupao u okviru projekta Special Legends Edition Chicago zajedno sa Muhalom Richardom Abramsom, Roscoeom Mitchellom, Henryjem Threadgillom i Larryjem Grayem.

Jack DeJohnette će na ovogodišnjem Jazz Festu Sarajevo predstaviti 7. novembra svoju novu grupu, a specijalni gost koncerta bit će multiinstrumentalista Don Byron.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.