Fred Wesley slavi Jimmyja Smitha

Američki trombonista Fred Wesley večeras u Hanoveru započinje evropsku turneju sa svojim kvintetom, projektom koji slavi orguljaša Jimmyja Smitha.

The Jimmy Smith Celebration projekat je nastao u junu ove godine kada je imao premijerni nastup u Amsterdamu a tokom oktobra bit će predstavljen u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji.

Projekat odaje počast opusu Jimmyja Smitha koji je preminuo samo nekoliko dana nakon što mu je 2005. godine dodijeljeno najveće jazz odlikovanje u Sjedinjenim Državama – NEA Jazz Masters Award američke Nacionalne fondacije za umjetnost. Smith je poznat kao umjetnik koji je doprinio popularizaciji orgulja Hammond B-3 u jazzu, nastupajući sa Quincyjem Jonesom, Frankom Sinatrom, Michaelom Jacksonom i Dee Dee Bridgewater, između ostalih.

Wesley trenutno nastupa sa tri projekta, spomenutim The Jimmy Smith Celebration ansamblom, vlastitim bendom The New JB’s i projektom Abraham Inc., sa kojim 5. novembra i dolazi u Sarajevo, gdje će otvoriti ovogodišnje, 17. izdanje Jazz Festa.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.