David Gilmore istražuje značenje brojeva

Američki gitarista David Gilmore objavio je novi album Numerology: Live at the Jazz Standard, na kojem istražuje “mistično, uzvišeno i duhovno značenje brojeva”, objasnio je sam autor.

Numerology je snimak koncerta kvinteta kojeg uz Gilmorea čine alt saksofonista Miguel Zenon, pijanista Luis Perdomo, kontrabasista Christian McBride i bubnjar Jeff “Tain” Watts. Koncert je održan 2010. godine u njujorškom klubu Jazz Standard.

Izvedba i snimanje ovako obimne muzičke forme van studija i uz minimalnu postprodukcijsku doradu bio je veliki izazov. Na koncertu i samim tim i albumu gostuju perkusionista Mino Cinelu i vokalistica Claudia Acuna koja je uz McBridea i Wattsa bila dio ansambla s kojim je Gilmore snimio i svoj album Unified Presence iz 2006. godine.

David Gilmore karijeru je započeo krajem 80-ih godina proteklog stoljeća, a Numerology jer njegov treći nosač zvuka u ulozi lidera. Ovaj je umjetnik iznimno cijenjen studijski gitarista te je sarađivao sa muzičarima poput Dona Byrona, Waynea Shortera, Triloka Gurtua, Cassandre Wilson, Stevea Colemana, Cindy Blackman, Davea Douglasa i drugih.

Gilmore početkom novembra započinje evropsku turneju sa svojim The Art Of Ascension Triom kojeg čine i basista Matt Garrison i bubnjar Gene Lake, a prvi koncert će održati u Sarajevu na 17. izdanju Jazz Festa. Ulaznice za  koncert u Pozorištu mladih 8. novembra već sada možete rezervisati ovdje.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.