Poslušajte koncert Don Byron New Gospel Quinteta

U više od dvije decenije karijere, Don Byron se iznimno uspješno snalazi u različitim muzičkim kontekstima, istražujući različite tradicije i postižući ono što sam naziva “zvuk iznad žanra”.

Otkako je 1992. godine, od strane i čitatelja i kritike magazina DownBeat proglašen jazz umjetnikom godine, ovaj kompozitor i multiinstrumentalista je stekao međunarodnu popularnost zbog svog nemirnog stvaralačkog duha i nenadmašne virtuoznosti.

Projekat Don Byron New Gospel Quarteta započeo je 2009. godine, a nakon promocije održane tokom četiri večeri zaredom u klubu Jazz Standard i evropske turneje koja je uslijedila, ansambl je dobio odlične ocjene od strane publike i kritike, a dvije godine kasnije objavljen je album Love, Peace, and Soul.

“Proteklih godina sam intenzivnije slušao crnačku duhovnu muziku. Istražujući vezu bluesa i countryja, R&B-a i rocka, došao sam do gospela. Danas kombiniram vlastite autorske kompozicije i tradicionalni gospel, a ovaj projekat je koincidirao sa mojim duhovnim razvojem te predstavlja moj vjerski izričaj”, kazao je Byron.

Pogledajte junski nastup New Gospel Quarteta i Dona Byrona, umjetnika koji će na ovogodišnjem Jazz Festu nastupiti kao specijalni gost na koncertu grupe Jacka DeJohnettea 7. novembra u Bosanskom kulturnom centru.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.