MISHA itd.

MISHA itd. (Misha enzovoor) naziv je tek objavljenog dokumentarnog filma o holandskom pijanisti, kompozitoru i velikanu improvizacije Mishi Mengelbergu.

Redatelj Cherry Duyns je ovog jedinstvenog umjetnika predstavio kroz retrospektivni prikaz jednog dijela Mengelbergovog stvaralaštva i utjecaj kojeg je imao na historiju muzike, te kroz njegovo trenutno stanje progresivne demencije.

Misha Mengelberg je sinonim za improvizaciju i prekretnicu u muzičkoj historiji.  Jedan je od utemeljitelja Instant Composers Poola, orkestra i izdavačke kuće za promociju  avangardnog improviziranog jazza, a na čelu istoimenog orkestra proveo je 20 godina. Mengelbergova je zasluga i STEIM (STudio for Electro Instrumental Music), centar za istraživanje i razvoj novih muzičkih instrumenata čiji je također jedan od utemeljitelja.

Sarađivao je sa velikim imenima jazza poput Garyja Peacocka, Dereka Baileya, Petera Brotzmana i Anthonyja Braxtona te stalnim muzičkim partnerima među kojim se ističe bubnjar Han Bennink sa kojim sarađuje od svog debitantskog albuma The Misha Mengelberg Quartet As Heard At The Newport Jazz Festival iz 1966. godine.

Pogledajte najavu dokumentarnog filma o umjetniku u čijim smo koncertima uživali u okviru 12. Jazz Festa Sarajevo 2008. godine kada je održao solo koncert te koncert sa svojim kvartetom.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.