Premijera dokumentarca o Charlesu Lloydu

Evropska premijera dokumentarnog filma Arrows Into Infinity o saksofonisti Charlesu Lloydu održana je sinoć u Minhenu u okviru tamošnjeg filmskog festivala.

Film nudi priču o životu i djelu američkog saksofoniste, kompozitora i multiinstrumentaliste iz perspektive njegove supruge Dorothy Darr koja ga iza fotoaparata i kamere prati gotovo 45 godina, koliko su u braku.

Darr je u filmu obradila uspon, pad i ponovni povratak na scenu jedne od legendi jazza prikazavši njegove skromne početke, trijumfalne trenutke Lloydove karijere te njegovo jedinstveno duhovno putovanje kroz muziku.

Film je snimljen u saradnji sa korediteljem i producentom Jeffreyem Morseom s kojim je Darr sarađivala na filmovima Home (2006) i Memphis Is in Egypt (1995), također dokumentarcima o pojedinim aspektima Lloydove karijere i života.

O Lloydu, njegovoj muzici i utjecaju koji je njegovo stvaralaštvo imalo na generacije muzičara u filmu govore Herbie Hancock, Stanley Crouch, Geri Allen, Zakir Hussain, John Densmore, Michael Duscuna, Robbie Robertson, Jack DeJohnette, Don Was i Manfred Eicher.

Pored intervjua i materijala koje je Darrova snimila, film sadrži isječak sa nastupa Charles Lloyd Quarteta u originalnoj postavi  (Keith Jarrett, Cecil McBee i Jack DeJohnette) na Antibes Festivalu iz 1966. godine. Ovaj snimak nakon premijernog emitiranja na francuskoj televiziji iste godine, nikada više nije prikazan.

Pogledajte najavu dokumentarnog filma Arrows Into Infinity, koji je u Evropi premijerno prikazan sinoć na minhenskom Filmfestu, a repriza je najavljena za sutra uveče također u dvorani Carl Orff.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.