Bobby McFerrin: Spirityouall

Bobby McFerrin trenutno je na međunarodnoj turneji kojom promovira dugo pripremani album duhovnih pjesama pod nazivom Spirityouall.

Album je posvetio preminulom ocu, nekadašnjem operskom pjevaču i interpretatoru duhovnih pjesama Robertu McFerrinu Sr, prvom Afro-Amerikancu zaposlenom u Metropolitan Operi.

Spirityouall je McFerrin planirao objaviti gotovo 20 godina. “Svaki put kada bih odlučio završiti album, nešto bi me spriječilo. Stare kasete dokazuju da sam više puta pokušao realizovati projekat, a nakon albuma VOCAbuLarieS bilo mi je logično da se posvetim nečemu jenostavnijem. Srećom, ovaj put me ništa nije spriječilo“, kazao je McFerrin.

Za ovaj album McFerrin je odabrao 13 kompozicija, među kojim i tri pjesme objavljene na očevom albumu Deep River and Other Classic Negro SpiritualsEvery Time I Feel the Spirit, Swing Low Sweet Chariot i Fix Me Jesus.

Na albumu je i pet originalnih kompozicija među kojim su Woe i Jesus Makes It Good, te jedna pomalo neočekivana obrada pjesme Boba Dylana I Shall Be Released.

Ansambl koji je sudjelovao u snimanju albuma čine basista Larry Grenadier, koji je  nastupao na sarajevskom Jazz Festu 2006. i 2008. godine, te bubnjari Ali Jackson i Charley Drayton, kao i harmonikaš i klavijaturista Gil Goldstein koji je i muzički direktor i glavni aranžer kompozicija na albumu. Mlada američka basistica Esperanza Spalding gostuje na četiri kompozicije.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.