Dokumentarni film o Wayneu Shorteru

Dokumentarni film o američkom saksofonisti i kompozitoru Wayneu Shorteru, jednoj od istinskih legendi jazza, najavljen je kao intiman portret njegovog života i više od pola stoljeća duge  karijere.

Dugometražni dokumentarni film naziva Zero Gravity bavi se 80-godišnjim muzičkim inovatorom i višestrukim dobitnikom brojnih nagrada čije stvaralaštvo je utjecalo na generacije muzičara. Film se počeo snimati 2006. godine, a njegovo premijerno prikazivanje najavljeno je za 2014. godinu.

Zero Gravity će prikazati i dijelove koncerata Wayne Shorter Quarteta uključujući javnosti gotovo nepoznate ‘behind the scenes’ saradnje, te intervjue sa članovima porodice i prijateljima velikog umjetnika, poput Herbieja Hancocka, Carlosa Santane, Esperanze Spalding i Joni Mitchell.

Arhivski snimci će osvijetliti godine u kojima je ovaj kompozitor i saksofonista bio član Jazz Messengersa Arta Blekeya, Miles Davis Quinteta i Weather Reporta, dok će slike i stripovi čiji je autor sam Shorter poslužiti kao ilustracija njegove jedinstvene ličnosti.

Naziv dokumentarnog filma preuzet je od Shorterovog projekta kojeg je sam pojasnio slijedećim riječima: “Nulta gravitacija (zero gravity) je sloboda koja vam dopušta da se uzdignete iznad svake dogme i ograničenja. Sloboda, ukoliko je ne razumijete, može biti jedan od najvećih okova čovječanstva. Sloboda je živi organizam i mislim da su neki od najvećih kompozitora upravo to znali.”

Pogledajte nastup kvarteta Waynea Shortera i izvedbu dijela kompozicije Zero Gravity.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.