Nagrada za amsterdamski Bimhuis

Amsterdamski Bimhuis dobitnik je nagrade međunarodne organizacije Europe Jazz Network za smionu programaciju (Award for Adventurous Programming).

Bimhuis je 1974. godine, u nekadašnjem salonu namještaja u blizini Red Light Districta, osnovala grupa muzičara među kojima i saksofonista Hans Dulfer i pijanista Misha Mengelberg, kojeg smo slušali i na Jazz Festu 2008. godine. Gotovo se može reći da je popularni Bim imao važnu ulogu u nastanku progresivnih muzičkih projekata poput Instant Composers Poola ili Willem Breuker Kollektiefa.

Uskoro je Bimhuis postao najvažnija holandska dvorana za jazz i improviziranu muziku u kojoj su nastupali Charles Mingus, Archie Shepp, Cecil Taylor, Pharoah Sanders i Sun Ra. Današnji Bimhuis otvoren je 2005. godine na obali, u blizini centralne željezničke stanice, gdje zajedno sa dvoranom Muziekgebouw čini kompleks prepoznatljive arhitekture savremenog Amsterdama.

Nagrada Europe Jazz Networka ustanovljena je prošle godine a prvi dobitnik je bio irski festival Twelve Points iz Dublina, koji već 39 godina uspješno organizira žanrovski raznolike programe sa fokusom na jazz. Dobitnika nagrade tajno biraju nezavisni stručnjaci na polju jazz muzike i predstavnici Networka.

Godišnje Bimhuis organizira više od 300 koncerata.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.