Joshua Redman: novi album i evropska turneja

Američki saksofonista Joshua Redman čiji je posljednji album Walking Shadows objavljen prije nekoliko dana, na evropskoj je turneji sa svojim kvartetom.

Kvartet kojeg čine još i pijanista Aaron Goldberg, basista Reuben Rogers i bubnjar Gregory Hutchinson turneju započinje sutra  koncertom u Milanu u Italiji, a u narednim danima nastupit će u Francuskoj, Španiji, Holandiji i Njemačkoj.

Redman će sa basistom Christianom McBrideom nastupiti i u dvorani Wigmore u Londonu, nakon čega se vraća u New York gdje je za 4. juni planiran nastup sa ansamblom koji je učestvovao u snimanju Redmanovog posljednjeg albuma.

Riječ je o kvartetu kojeg osim ovog saksofoniste čine pijanista Brad Mehldau, basista Larry Grenadier  i bubnjar Brian Blade. U snimanjima je sudjelovao i orkestar, što Walking Shadows čini prvim Redmanovim izdanjem koje uključuje izvedbe orkestra.

Album je producirao Mehldau, a repertoar čini 12 balada – Redmanove i Mehldauove autorske kompozicije te kompozicije autora poput Johna Mayera, Pina Palladina, Johna Lennona ili Paula McCartneya.

JazzReview je album proglasio “zapanjujućim” i predviđa mu gotovo izvjesnu nominaciju i osvajanje Grammyja, a brojni magazini i portali ocijenili su ga “božanstvenim”, “izdanjem godine” i albumom “iznimne ljepote”.

Redmana i njegove saradnike Mehldaua, Grenadiera, Rodgersa i Hutchinsona već smo imali priliku slušati na pozornicama Jazz Festa prethodnih godina kao članove različitih ansambala, a sada poslušajte Final Hour sa spomenutog albuma Joshue Redmana.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.