Charles Lloyd i Jason Moran: Hagar's Song

Američki umjetnici, saksofonista i flautista Charles Lloyd i pijanista Jason Moran objavili su zajednički album pod nazivom Hagar's Song.

Ovo nije prva saradnja dvojice respektabilnih muzičara, Moran je od 2007. godine stalni član Lloydovog kvarteta, a učestvovao je i u snimanju njegova tri albuma: Rabo de Nube (2008), Mirror (2010) i Athens Concert (2012).

Repertoar albuma je odabrao Lloyd a među 14 kompozicija se nalaze i Mood Indigo Dukea Ellingtona, Bess, You Is My Woman Now Georga Gershwina, jazz standard You've Changed čija se interpretacija najčešće veže za Billie Holiday, te balada Beach Boysa God Only Knows.

Na album je i Hagar Suite, petodjelna kompozicija Charlesa Lloyda, posvećena njegovoj prabaki koja je kao desetogodišnja djevojčica prodata robovlasniku nakon čega je iz južnog Mississippija odvedena u Tennessee. “Kada sam čuo priču o njezinu životu, duboko me je potresla. Hagar Suite odražava različite faze njenog života: gubitak porodice, usamljenost, snove, tugu i pjesme koje je posvetila svojoj djeci.”

Tokom 60-ih godina proteklog stoljeća Charles Lloyd je u svojim bendovima angažirao tada mlade muzičare poput Herbieja Hancocka, Rona Cartera i Tonyja Williamsa. Taj period je zaokružen kvartetom kojeg su činili pijanista Keith Jarrett, basista Cecil McBee i bubnjar Jack DeJohnette, nakon čega se Lloyd povlači sa jazz scene. Tokom 70-ih godina je sarađivao u studiju i na turnejama sa američkim bendom Beach Boys.

Njegov povratak jazzu počinje 90-ih godina saradnjom sa izdavačkom kućom ECM koja je izdala i ovaj album. Poslušajte Lloydovu i Moranovu izvedbu standarda You've Changed.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.