Spor oko naslovnice albuma

Nakon nedavne dodjele nagrada Grammy, Esperanza Spalding je ponovno privukla pozornost javnosti. Ovaj put razlog je tužba za nezakonito korištenje fotografije na naslovnici njenog posljednjeg albuma Radio Music Society (slika ispod teksta).

Naime, naslovnica albuma prikazuje Spaldingovu kako sjedi na boomboxu, a zapravo je riječ o fotografiji boomboxa zalijepljenoj na drvenu kutiju. Spomenutu fotografiju boomboxa navodno potpisuje fotograf Kevin Ryan a sporna je fotografija među njegovim radovima koji se mogu pogledati u bruklinškoj galeriji Galapagos Art Space.

Ryan od Spaldingove traži 500.000 američkih dolara obeštećenja zbog krađe autorskih prava, imajući u vidu da je Spaldingova spornu fotografiju boomboxa iskoristila na brojnim promotivnim materijalima i proizvodima od kojih je ostvarila profit.

Fotograf navodi da se bezuspješno obraćao menadžmentu uspješne mlade jazz basistice i kompozitorice zahtijevajući da njegovo ime bude potpisano među umjetnicima koji su radili na omotu albuma. Menadžment Spaldingove još uvijek nije komentirao Ryanove navode.

Esperanza Spalding je na nedavnoj dodjeli nagrada Grammy dobila priznanja za najbolji vokalni jazz album za Radio Music Society te za najbolji instrumentalni aranžman sa vokalom za pjesmu City of Roses sa pomenutog albuma, a prošle godine osvojila je Grammyja za najboljeg novog umjetnika čime je postala jedini jazz umjetnik koji je pobijedio u ovoj kategoriji.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.