50. godišnjica albuma Money Jungle

Jedan od najvećih kompozitora 20. stoljeća, pijanista i lider Duke Ellington, 1962. godine je snimio a u februaru naredne godine objavljen je album Money Jungle koji je, između ostalog, predstavljao komentar na nepomirljiv odnos umjetnosti i trgovanja umjetnošću. Album od 11 kompozicija snimljen je tokom samo jedne sesije u triju sa basistom Charlesom Mingusom i bubnjarom Maxom Roachem.

Američka bubnjarka i prošlogodišnja dobitnica Grammyja Terri Lyne Carrington ovog je mjeseca u povodu 50. godišnjice Ellingtonovog  kultnog albuma, objavila za Concord Records CD pod nazivom Money Jungle: Provocative in Blue. Na CD-u se našlo devet kompozicija Dukea Ellingtona sa albuma Money Jungle, dvije njezine autorske kompozicije No Boxes i Cut Off, jedna kompozicija pijaniste Geralda Claytona, te dijelovi govora Martina Luthera Kinga, Billa Clintona, Baracka Obame i drugih.

Terry Lyne je na ovom albumu željela zadržati koncept trija kojeg čini sa pijanistom Geraldom Claytonom i basistom Christianom McBrideom, ali je na albumu ugostila i trubača Clarka Terryja, trombonistu Robina Eubanksa, duvače Tiju Fuller i Antonija Harta, gitaristu Nira Feldera, perkusionistu Artura Stabilea, te vokalistice Sheu Rose i Lizz Wright. Herbie Hancock se pojavljuje u ulozi naratora koji predstavlja glas Dukea Ellingtona.

Više o ovom albumu, pogledajte u videu:

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.