Po dva Grammyja Esperanzi Spalding i Chicku Corei

Esperanza Spalding i Chick Corea od sinoć su bogatiji za po dva Grammyja, dok su prestižne nagrade na 55. dodjeli u Los Angelesu osvojili i Pat Metheny Unity Band, Arturo Sandoval, Gary Burton i Robert Glasper.

Najboljim vokalnim jazz albumom u prošloj godini proglašen je album Radio Music Society Esperanze Spalding, a svoj drugi ovogodišnji Grammy Spaldingova je dobila zajedno sa Tharom Memory za najbolji instrumentalni aranžman za pjesmu City of Roses.

U kategoriji najbolji improvizirani jazz solo pobjedu su odnijeli Gary Burton i Chick Corea za izvedbu kompozicije Hot House sa istoimenog albuma, dok je Corea osvojio i Grammyja za najbolju instrumentalnu kompoziciju Mozart Goes Dancing, također sa albuma Hot House. Corea je do sada imao ukupno 59 nominacija za Grammy, a uključujući ovogodišnje, ukupno ih je osvojio 20.

Svoj 20 Grammy u karijeri osvojio je i Pat Metheny čiji ansambl Unity Band po ocjeni Američke muzičke akademije ima najbolji album u kategoriji jazz instrumentalnog albuma.

Album Artura Sandovala dobio je Grammy za najbolji album velikog jazz ansambla za izdanje Dear Diz (Every Day I Think of You), što je Sandovalova 10 osvojena Grammy nagrada.

Američki jazz pijanista Robert Glasper osvojio je Grammyja ali u kategoriji za najbolji R&B album za album Black Radio objavljen za Blue Note.

Dan ranije, 9. februara, Grammy za životno djelo na posebnoj ceemoniji uručen je Charlieju Hadenu.

Poslušajte kompoziciju City of Roses za čiji je aranžman američka basistica i pjevačica Esperanza Spalding osvojila svoj treći Grammy u karijeri.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.