Omar Sosa u čast Milesu

Eggun: The Afri-Lectric Experience, novi album Omara Sose inspirisan je djelom Milesa Davisa i posvećen njegovom albumu iz 1959. godine Kind Of Blue, jedan od najprodavanijih jazz albuma svih vremena.

Album kubanskog pijaniste bit će objavljen krajem februara, nakon četverogodišnjeg rada na materijalu. Sve je počelo 2009. godine nakon što je Sosa za Barcelona Jazz Festival pripremio i producirao nastup u čast 50. godišnjice spomenutog Milesovog albuma.

Za razliku od većine albuma rađenih u čast velikana, na albumu Eggun se ne nalazi niti jedna Milesova kompozicija. All aAbout Jazz je napisao da je repertoar “proistekao iz muzičkih ćelija solo partija sa albuma Kind of Blue, te je otvoren za slobodnu interpretaciju i sadrži duh, ako ne i muzičku suštinu Milesa Davisa.”

Sosi je još prije 10 godina Smithsonian Associates iz Washingtona dodijelio nagradu za životno djelu za njegov doprinos razvoju latino jazza u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovog smo umjetnika 2008. ugostili na 12. izdanju Jazz Festa sa njegovim Afreecanos Quartetom.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.