Mini interview: Richard Galliano

Drugog novembra u Sarajevu će u okviru 16. Jazz Festa Sarajevo 2012 nastupiti izvrsni francuski akordionist Richard Galliano koji će sa svojim italijanskim ansamblom La Strada predstaviti projekat posvećen italijanskom kompozitoru filmske muzike Ninu Roti.

Rotine kompozicije svima su znane iz filmskih klasika poput La Strade ili Kuma za koje je dobio brojna nagrade uključujući i Oskara za najbolju filmsku muziku.

Povodom koncerta na kojem će se francuski umjetnik predstaviti sa svojim italijanskim ansamblom, kratko smo razgovarali sa Richardom Gallianom.

Kakav je značaj Rotinog repertoara u vašem umjetničkom radu?
Nino Rota je jedna prelijepa uspomena na djetinjstvo. Kada sam imao sedam godina, gledao sam film La Strada, reditelja Federica Fellinija. Muzika iz tog filma ali i filmski siže La Strade definitivno su obilježili moj život.

Vaše albume objavljuje Deutsche Grammofon. Kakvo je Vaše iskustvo rada sa najvećom diskografskom kućom kada je klasična muzika u pitanju?
Ja na to gledam posve drugačije: na svakom snimanju i na svakom albumu, kao i na svakom nastupu pokušavam dati najbolje od sebe. O ostalom ne razmišljam.

Podučavate li mlade muzičare koji pokušavaju postati umjetnici?
Da, ponekad predajem na radionicama i masterclassovima i divan je osjećaj susretati se sa mladim muzičarima koji se svom poslu predaju sa velikim entuzijazmom i velikom strašću.

Ovo će biti Vaše drugo predstavljanje sarajevskoj publici, nakon što ste 2000. godine svirali u triju. Čemu se možemo nadati dvanaest godina kasnije?
Bit će to jedna vrlo lična interpretacija muzike Nina Rote, izvedba koja će biti vrlo bliska onome što smo snimili na albumu posvećenom ovom velikom umjetniku.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.