Wallace Roney u Sarajevu

Američki trubač Wallace Roney predstavit će se na 16. Jazz Festu kao član ansambla Miles Smiles kojeg čine bivši saradnici slavnog Milesa Davisa čiji je utjecaj na muzičkoj sceni i 20 godina nakon smrti podjednako snažan.

Roneyjeva priča je jedinstvena među muzičarima njegove generacije, jer je jedini trubač koji je zanat učio od Milesa. Od 1983. kada ga je Miles prvi put čuo u Carnegie Hallu, do njegove smrti 1991. godine, svirali su zajedno, a uticaj koji je na Roneyja imao njegov mentor tako je snažan da je njegovo muziciranje u stanju prevariti i najiskusnije slušatelje jazza.

Pri tome, Roney nije imitator velikog Milesa već izvrstan instrumentalista prepoznatljivog stila: vratolomne solo partije smjenjuju se sa vatrenim i eksplozivnim zvukom u brzim dionicama. Može se reći kako neke Milesove partije Roney svira tehnički bolje i preciznije od samog Milesa, a njegov cjelokupan repertoar donosi u duhu velikog umjetnika ali sa novom svježinom i značenjem.

Nakon Milesove smrti njegovi saradnici, danas neki od najznačajnijih američkih jazzista: Roney, Herbie Hancock, Ron Carter, Wayne Shorter i Tony Williams oformili su ansambl i organizirali veliku svjetsku turneju u čast Milesa. Snimljen je i album A Tribute to Miles za koji su dobili nagradu Grammy.

Roney će prvi put nastupati u Sarajevu 1. novembra na glavnoj sceni Jazz Festa u dvorani Bosanskog kulturnog centra, a u svojoj gotovo četiri decenije dugoj karijeri svirao je na najvećim festivalima i u najvažnijim dvoranama na svijetu. Pozornicu je dijelio sa istinskim velikanima poput Ornettea Colemana, Sonnyja Rollinsa i Dizzyja Gillespieja.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.