Američke zvijezde na 16. Jazz Festu

Najutjecajniji jazz muzičar 20. stoljeća, jedan od nekolicine umjetnika čiji je doprinos muzici gotovo nemjerljiv, mentor najpoznatijih muzičara našeg stoljeća. Sve to i mnogo više stoji uz ime velikog Milesa Davisa.

Njegov album iz 1967. godine Miles Smiles jedan je od diskografskih klasika jazza, a danas isti naziv nosi i ansambl koji okuplja bez sumnje neke od najznačajnijih muzičara Sjeverne Amerike koji su svirali ili snimali sa Davisom. Neosporno je da je dvadeset godina nakon njegove smrti Milesov utjecaj na savremenu scenu gotovo podjednako snažan.

16. Jazz Fest Sarajevo će 1. novembra na sceni BKC-a predstaviti ansambl Miles Smiles, kojeg čine znameniti Wallace Roney, jedini trubač kojem je Miles bio mentor, saksofonista Rick Margitza koji je status jednog od najuglednijih muzičara potvrdio upravo saradnjama sa Milesom, potom orguljaš Joey DeFrancesco koji je imao 17. godina kada ga je Miles “regrutovao”, a danas je zaslužan za preporod nepopularnih orgulja Hammond u svijetu jazza što je učinilo njegovo ime poznatim širom svijeta.

Član ansambla Larry Coryell jedan je od dominantnih savremenih jazz gitarista današnjice, koji je sarađivao sa Milesom osamdesetih kada se i basista Darryl Jones pridružio Milesovim saradnicima i zamijenio ne manje čuvenog Marcusa Millera.

Bubnjar Omar Hakim, veteran Weather Reporta, svirao je sa najznačajnijim imenima muzičke scene, od Milesa do Madonne, a svoj pečat ostavio je na stotinama diskografskih izdanja.

Koncert ansambla Miles Smiles nudi istinsko muzičko uživanje koje kombinira muziku legendarnog jazziste prošlog stoljeća u izvedbi vrhunskih muzičara našeg doba. Pogledajte njihov nastup iz jula ove godine. Ulaznice za sarajevski koncert možete rezervirati ovdje.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.