Travesía, novi album Gerarda Núñeza

Nakon posljednjeg albuma Andando El Tiempo objavljenog 2004. godine, dugoočekivani novi album španskog gitariste i kompozitora Gerarda Núñeza konačno je ugledao svjetlo dana u izdanju izdavačke kuće ACT.

Travesía je naziv novog nosača zvuka koji priča priču Gerardovih afričkih prijatelja. Sam autor navodi da je inspiraciju za rad dobio jednog nedjeljnog popodneva na plaži u Španiji.

Dok je odmarao sa porodicom, na plažu je pristao brod krcat izgladnjelim i napaćenim ilegalnim emigrantima iz Afrike. “Napustili su svoje domove na rubovima Sahare u potrazi za srećom i boljim životom i došli su u Evropu koja za njih predstavlja El Dorado”, pojašnjava Núñez. Kasnije će se sprijateljiti sa dvojicom emigranata sa spomenutog broda, koji će mu postati prijatelji i sa kojima će početi sarađivati na svojim projektima.

“Njihova priča ima dodirnih tačaka sa flamenkom”, pojašnjava. Korijeni flamenka su u Andaluziji gdje se razvijao uz različite utjecaje Maura, kršćana i jevreja. Kao što emigranti prelaze Sredozemlje u potrazi za novim domovima, što će ih izložiti brojnim novim utjecajima, tako su i muzičari predvođeni Núñezom prelazili muzičke granice flamenka i prihvatali različite utjecaje.

Núñezovi muzički korijeni čvrsto su utemeljeni u flamenku, ali je ovaj umjetnik kojeg smatraju jednim od najvećih flamenko virtuoza poznat i po izletima u druge muzičke stilove. Album Travesía je još jedan dokaz njegovog znalačkog prelaska granica: njegov flamenko sadrži pop, funk, jazz i latino zvuke koji donose dašak svježine njegovoj izuzetnoj tehnici i velikoj strasti.

Pored supruge Carmen Cortéz, poznate flamenko plesačice i kćerke Isabel koje su albumu dodale zvukove pljeskanja i stepovanja, karakteristične za flamenko, na albumu je Núñez sarađivao i sa saksofonistom Pericom Sambeatom i pijanistom Albertom Sanzom te perkusionistom Cepillom koji je i koproducent albuma.

*fotografija: Gerardo Núñez Flamenca Reunion na 14. Jazz Festu Sarajevo 2010 (by Zijah Gafić).

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.