“Ornette: Made in America”

Restaurirana verzija dokumentarca iz 1985. godine bit će premijerno prikazana večeras u IFC centru u New Yorku.

Ornette: Made in America je dokumentarni film redateljke Shirley Clarke o životu i djelu legendarnog američkog jazz muzičara Ornettea Colemana – saksofoniste, violiniste, trubača i kompozitora, začetnika free jazz pokreta 60-ih godina proteklog stoljeća i dobitnika Pulitzerove nagrade 2007. godine za album Sound Grammar.

Dokumentarac je snimljen 1985. godine, a digitalno restaurirana verzija bit će premijerno prikazana kao dio The Shirley Clarke Projecta filmske kuće Milestone Films, koja će pored spomenutog, objaviti još dva restaurirana dokumentarca i nekoliko kratkih filmova ove američke redateljke koja je preminula 1997. godine.

Clarke je film o Colemanu počela raditi još 60-ih godina prošlog stoljeća. Upoznala ga je ranih 80-ih u Teksasu na otvaranju kulturnog inovativnog centra Caravan of Dreams, na kojem je Ornette Coleman nastupao sa svojim ansamblom Prime Time. Na insistiranje producentice Centra Kathelin Hoffman, započelo je trogodišnje snimanje koje je rezultiralo netipičnim dokumentarcem koji sadrži arhivske fotografije i 16mm snimke, retrospektivne i sekvence sna, animaciju, teorije Buckminstera Fullera, kao i Colemanova razmišljanja o intelektualnoj i eksperimentalnoj bazi južnjačkog jazza i bluesa, te pojašnjenja sjevernoafričkih utjecaja na umjetnike 60-ih.

Pogledajte nastup kvarteta ovog vrhunskog umjetnika, na francuskom festivalu Jazz a Vienne 2008. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.