The Bad Plus: “akustični jazz trio budućnosti”

Američki inovativni jazz trio The Bad Plus kojeg čine pijanista Ethan Iverson, basista Reid Anderson i bubnjar Dave King od 2000. godine krši muzičke konvencije balansirajući među žanrovima i stvarajući jedinstven zvuk koji slavi različitosti.

Made Possible njihov je deveti album čije se objavljivanje očekuje 25. septembra. Album svjedoči o zrelosti benda koji više od desetljeća uspješno provodi koncept trija bez lidera. Svih devet originalnih kompozicija sa albuma Made Possible zanimljiv su primjer stalnog kretanja između harmonijske kompleksnosti i melodijskog zadovoljstva gdje je zajednično muziciranje primarno u odnosu na solo partije.

Ovaj je ansambl britanski The Guardian opisao slijedećim riječima: “Kada bi braća Coen sastavljala jazz trio možda bi bio poput ovog, u kojem su komično i dramatično stopljeni u jedno”, dok je New York Times o njima napisao da su “najbolji u kombiniranju senzibiliteta jazza sa elementima indie-rocka”.

I dok ih jazz puristi osuđuju za muzičku drskost, liberalni ljubitelji jazza oduševljeni su njihovim zvukom jakog intenziteta i ponekad bombastičnim nastupima. Posljednjih deset godina proveli su dekonstruišući pop, rock, country i klasične kompozicije, a na novom albumu objedinjeno je cjelokupno muzičko iskustvo tog perioda, a The Bad Plus je, kako piše magazin Blender “postao akustični jazz trio budućnosti”.

Pogledajte i poslušajte njihovu izvedbu pjesme Everybody Want's To Rule The World britanskog benda Tears For Fears; snimak nastupu u Sidneju, 2008. godine.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.