Bojan Z proglašen umjetnikom godine

Bojan Zulfikarpašić proglašen je umjetnikom godine u Francuskoj na ceremoniji Victoires du Jazz održanoj u četvrtak navečer u Marciacu na otvaranju 35. festivala Jazz in Marciac.

Victoires du Jazz je francuska jazz nagrada, a Bojan Z je izabran za umjetnika godine u konkurenciji sa Ibrahimom Maaloufom i Pierrickom Pedronom.

Bojana je francuska vlada 2002. godine odlikovala titulom viteza za postignuća u kulturi i umjetnosti (Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres), a iste godine primio je i Prix Django Reinhardt za muzičara godine koju dodjeljuje francuska jazz akademija.

Tri godine kasnije dobio je European Jazz Prize kao najbolji jazz muzičar Evrope, a The Guardian ga je nazvao “dokazanim genijem klavira” – dinamičnim kompozitorom, muzičarom sposobnim da spoji raznovrsne ritmove u aranžmane koji imaju težinu i dramu.

Jazz Fest je do sada redovito pratio i predstavljao rad ovog vrhunskog pijaniste. Osim na sceni Jazz Festa, publika u Bosni i Hercegovini imala ga je priliku gledati i slušati i na koncertima održanim u okviru muzičkog događaja Xenophonia.

Bojan je prvi put na Jazz Festu nastupio održavši solo koncert 1999. godine, dvije godine kasnije predstavio je duet sa Annom Lauvergnac te svjetsku premijeru trija BoZiLo sa Julienom Lourauom i Karimom Ziadom. Na 8. Jazz Festu Sarajevo 2003 sa basistom Remyjem Vignolom i bubnjarom Benom Perowskim slušali smo njegov Transpacific Trio, a na desetom Jazz Festu 2006 aktuelni projekat Xenophonia (sa Remyjem Vignolom i Arijem Hoenigom). Iste godine nastupio je i u duetu sa Dhaferom Youssefom. Na muzičkom događaju Xenophonia 2009 održao je drugi solo koncert u Sarajevu, premijerno nastupio u duetu sa Amirom Medunjanin te u kvartetu sa Ericom Vloeimansom, Bacharom Khalifeom i Damirom Imamovićem.

Pogedajte nastup trija Bojan Z na dodjeli Victoires du Jazz  2007. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.