Sjećanje na Joea Zawinula

Danas se sjećamo austrijsko-američkog kompozitora i pijaniste Joea Zawinula, rođenog na današnji dan 1932. godine.

Ovaj umjetnik rođen u Beču napravio je pravu revoluciju u jazzu zajedno sa Milesom Davisom, Herbijem Hancockom i Chickom Coreom. Samo je nekolicina klavijaturista u historiji jazza imala takvu kreativnu snagu kao Joe Zawinul koji je na muzičkoj sceni tokom više od pola stoljeća predstavljao nesumnjivi autoritet.

Bio je jedan od prvih muzičara koji je uveo električne klavire i sintisajzere, kombinaciju jazza i rocka, te eksperimentirao s električnim jazzom, a svjetsku slavu je stekao kada je sa Wayneom Shorterom osnovao Weather Report, jednu od najznačajnijih jazz skupina svih vremena.

Postavka banda stalno se mijenjala, a činili su je, između ostalih: Miroslav Vitous, Alphonso Johnson, Jaco Pastorius, Victor Bailey, Peter Erskine i Omar Hakim.

Zawinulova kompozicija Birdland osvojila je Grammyja za njihovu i za izvedbe Manhattan Transfera i Quincyja Jonesa. Grammyja su osvojili i za najbolji album 8:30.

Nakon razlaza sa Shorterom, Zawinul osniva Joe Zawinul Syndicate, a objavljuje i solo albume. Njegov projekat nazvan Mauthausen, snimljen u spomen žrtvama holokausta, premijerno izvođenje imao je upravo u logoru po kojem je i nazvan.

Joe Zawinul Syndicate nastupa dva puta i pred bh. publikom u okviru Jazz Festa Sarajevo. Prvi nastup u Sarajevu Zawinul je održao 1999. godine, a 2002. godine otvorio je 6. Jazz Fest Sarajevo. Tu večer sa svojim ansamblom održao je dva koncerta za koja su ulaznice rasprodate nekoliko dana ranije.

Među priznanjima i nagradama, Zawinul je 21 put osvojio nagradu za najboljeg klavijaturistu. Njegovom smrću Austrija je izgubila jednog od svojih najvećih muzičara, a svijet je izgubio jednu od legendi jazza.

Ostavština Joea Zawinula teško je mjerljiva i stavlja ga među one rijetke muzičare uz čije se ime mogu poslagati gotovo svi kreativni epiteti – genijalni inovator, vrhunski instrumentalista, izvrstan kompozitor, izuzetan aranžer, bandleader i pedagog.

Zawinul je preminuo od posljedica rijetkog oblika raka kože 2007. godine, u bečkoj bolnici u kojoj je 1932. godine i rođen.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.