Antonio Carlos Jobim: “An Illuminated Man”

Početkom maja objavljena je biografija jednog od najuticajnijih kompozitora 20. stoljeća – Antonija Carlosa Jobima.

Biografiju ovog legendarnog brazilskog muzičara, kompozitora, aranžera, vokaliste, pijaniste i gitariste, poznatijeg pod nadimkom Tom Jobim, pod naslovom An Illuminated Man napisala je njegova sestra Helena Jobim, višestuko nagrađivana spisateljica.

Biografija daje detaljnu sliku ambijenta u kojem je Jobim odrastao, saznajemo zanimljive detalje od drveća u dvorištu porodične kuće, namještaja u sobi iznad garaže gdje je mladi Jobim počeo flertovati sa klavirom, a u kojoj će nešto kasnije nastati i njegove prve kompozicije.

Detalji iz privatnog života prate priču o sporom ali sigurnom usponu Jobimove reputacije kompozitora romantičnih fantazija, njegove ključne kreativne odnose sa ljudima poput poete/autora Viciniusa de Moraesa ili Franka Sinatre, najslavnijeg interpretatora Jobimovih kompozicija.

An Illuminated Man je iskren, pronicljiv i nježan prikaz jednog muzičkog života, ispričan kroz prizmu osobe koja je umjetnika najbolje poznavala. Uprkos velikoj naklonosti koju spisateljica osjeća prema svom bratu, ne daje nam idealiziranu sliku velikog umjetnika već predočava i njegove slabosti i pogreške poput nepažljivog odnosa prema poslu što je rezultiralo gubitkom značajnih finansijskih sredstava.

Autorica bez ustručavanja i sa posebnom toplinom dočarava i Jobimove zdravstvene probleme, poput problema sa težinom, pretjeranog uživanja u alkoholu i raka sa kojim se suočio u konačnici života.

Tom Jobim je preminuo 1994. u 67. godini života. Ovaj je autor bio pokretačkom snagom stila bossa nova i uveliko je doprinio globalnoj popularizaciji ovog muzičkog pravca kao i popularizaciji brazilske muzike uopće. Njegov posljednji album Antonio Brasileiro objavljen je tri dana nakon njegove smrti.

Široj javnosti poznat je kao kompozitor čuvene The Girl from Ipanema (Garota de Ipanema), jedne od najčešće snimanih pjesama u povijesti. Brojne Jobimove autorske kompozicije postale su jazz i pop standardima.

Sa Sinatrom je objavio četiri albuma. Pogledajte njihov zajednički nastup iz 1967. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.