Sjećamo se: Sun Ra

Na današnji dan rođen je Sun Ra – pijanista, kompozitor, poeta i filozof.

Vjerovao je da potječe od anđeoske rase sa Saturna, pa je u mladosti, prema egipatskom bogu sunca, ime Herman Poole Blount promijenio u Le Sony'r Ra, odnosno Sun Ra. Sudeći prema zvaničnoj web stranici njegovog benda, mistifikaciji je dodatno doprinijela činjenica da nije imao rodni list, te je po mnogim izvorima sporna i godina njegova rođenja iako se najčešće spominje 1914.  mada se pretpostavlja da je rođen između 1910. i 1916. godine.

Od kritičara najčešće nazvan kontraverznim zbog eklektične muzike i neobičnog životnog stila, ovaj sjajni pijanista i pionir na polju elektronske muzike, većini poznavalaca ostao je u sjećanju kao lider Arkestra, ansambla prepoznatljivog po nestalnom nazivu i bogatoj diskografiji.

Razlog tome je stalna promjena muzičkog izraza njegovog voditelja, pa je Arkestra bila poznata i pod nazivima Myth-Science Arkestra, Solar Myth Arkestra ili Omniverse Arkestra.

Sun Ra je sa ovim ansamblom objavio više od 60 albuma, a nakon njegove smrti ansambl je nastavio sa radom pod vodstvom saksofoniste, multiinstrumentaliste i kompozitora Marshalla Allena, Sun Raovog učenika, te i danas nastupaju i snimaju albume.

U muzičkom pogledu bio je eklektičan, njegova tehnika muziciranja bila je pod utjecajem mladalačke fascinacije boogie woogiem i bluesom, finoće Counta Basiea i Ahmada Jamala, oštrog stila Theloniousa Monka ili Cecila Taylora i klasičnih djela Chopina, Rahmanjinova ili Schoenberga.

Komponirao je raznovrsnu muziku, od ragtimea, swinga, bebopa, free jazza, do izvedbi na klavijaturama praćenih big bandom i slobodnih improvizacija. Spada među začetnike elektronske i space muzike, bio je pionir na sintisajzeru i električnim klavijaturama. Često ih je sa modifikovao kako bi dobio potpuno novi zvuk.

Pogledajte BBC-jev dokumentarac o ovom umjetniku iz 2005. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.