SF JAZZ: Ishmael Reed dobitnik nagrade za poeziju

Pisac Ishmael Reed prvi je dobitnik nagrade za poeziju koju od ove godine dodjeljuje SF JAZZ, vodeća neprofitna jazz organizacija na američkoj zapadnoj obali. Nagrada za poeziju uvodi se sa ciljem promocije poezije i naracije u jazzu.

“Među američkim piscima, djela Ishmaela Reeda su najbliža senzibilitetu jazza. On piše jednostavnim jezikom, njegove ideje su improvizovane ali uokvirene velikom mudrošću”, pisao je jednom prilikom novinar New York Timesa o Reedu.

Ovaj je književnik u Sjedinjenim Državama poznat po kritiziranju političkih krugova zbog lošeg odnosa prema kulturi. Autor je više od dvadeset romana, među kojima je i nagrađivani Mambo Jumbo. Piše poeziju, eseje i scenarije.

Dva njegova romana nominirana su za nacionalnu književnu nagradu, dok je knjiga poezije Conjure bila nominirana za Pulitzerovu nagradu.

Pobjednik je, između ostalog, prestižnog McArthur Fellowshipa (genius award), uvršten je u literarni Hall of Fame pisaca afričkog porijekla državnog univerziteta u Chicagu. Bio je profesor na čuvenom Berkley Collegeu 35 godina.

Njegove tekstove i pjesme izvodili su i prilagođavali muzici David Murray, Lester Bowie, Carla Bley, Steve Swallow, Ravi Coltrane, Eddie Harris, Omar Sosa, Cassandra Wilson i mnogi drugi.

SF JAZZ oformljen je 1983. godine, a danas je najveći promotor jazza u zapadnim Sjedinjenim Državama sa preko 100 koncerata godišnje. U okviru svojih aktivnosti, radi na odgoju publike i razvoju muzičara kroz inovativan, interaktivan i informativan program. Trenutno je u izgradnji SF JAZZ centar, objekat u potpunosti posvećen jazzu i umjetnosti.

Poslušajte pjesmu koju su napisali David Murray i Ishamel Reed, a izvodi je Casandra Wilson. Pjesma je objavljena na albumu Sacred Ground, 2007. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.