Saradnja Béle Flecka i Marcus Roberts Trija

Across The Imaginary Divide, album Béle Flecka i Marcus Roberts Trija naći će se 5. juna na policama CD shopova i u online shopovima.

Album je rezultat saradnje muzičara osobenih stilova. Flecka kritičari često nazivaju najznačajnijim bendžo muzičarem današnjice zbog njegovih izuzetnih albuma, saradnji i nastupa, dok trio pijaniste Robertsa smatraju virtuoznim ansamblom čiji stil odlikuju jaki ritmički, melodijski i dinamički kontrasti.

Do saradnje je došlo nakon zajedničkog jam sessiona na Savannah Music Festivalu. Fleck, inače dugogodišnji Marcusov poštovatelj, iskoristio je priliku i dogovorio zajednički nastup na narednom izdanju festival.

“Sastavili smo zanimljiv set i svirali pred punom salom radoznale publike”, pojašnjava Fleck koji je do sada osvojio 14 nagrada Grammy te 30 nominacija za ovu prestižnu nagradu, a u dosadašnjoj historiji Grammyja drži rekord kao umjetnik koji je nominiran za najviše različitih kategorija ove nagrade.

“Nastup je bio iskreno očaravajući. Desilo se prirodno razumijevanje između Marcusa i mene i to od prve note, a Jason Marsalis (bubnjevi) i Rodney Jordan (kontrabas) su bili jednostavno nevjerovatni. Oduvijek sam volio njihovu koncepciju trija, i bio sam uzbuđen kad sam uspio pronaći način da budem dio njihovog ansambla”, kaže Fleck.

“Bilo je vrlo zabavno raditi sa Bélom na ovom projektu. Njegova imaginacija je beskrajna, uz to je poput našeg trija, spreman uraditi šta god je potrebno kako bi napravio sjajan album. Na izdanju su naša dva stila kombinirana na način u kojem će, po mom mišljenju, slušaoci uživati”, komentirao je Roberts.

Lista pjesama:

  1. Some Roads Lead Home
  2. I'm Gonna Tell You This Story One More Time
  3. Across the Imaginary Divide
  4. Let Me Show You What to Do
  5. Petunia
  6. Topaika
  7. One Blue Truth
  8. Let's Go
  9. Kalimba
  10. The Sunshine And The Moonlight
  11. That Old Thing
  12. That Ragtime Feeling
U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.