Novi album Johna Abercrombieja

“Within A Song”, novi album gitariste Johna Abercrombieja objavljen je pod markicom izdavačke kuće ECM, a čini ga devet kompozicija inspirisanih muzikom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Album je svojevrstan omaž jazzu te epohe.

Na muzičko putovanje kroz šezdesete Abercrombie se odlučio se nakon što je sa Manfredom Eicherom, osnivačem ECM-a, razmatrao mogućnost snimanje albuma u čast nekom jazz velikanu. Međutim, odlučio je pozabaviti je periodom koji je imao presudan uticaj na njegov muzički ukus.

“Ploče koje sam tada slušao bile su pretežno post-bebop jazz albumi muzičara koji su na različite načine uticali na širenje forme”, objašnjava Abercrombie i podsjeća na muziku Milesa Davisa, Johna Coltranea, Billa Evansa, Ornettea Colemana, Sonnyja Rollinsa i Jima Halla.

Album počinje kompozicijom “Where Are You?”, sa Rollinsovog albuma “The Bridge”, sa kojeg je i “Without A Song” koja je inspirirala naslovnu kompoziciju Abercrombiejevog albuma. “Slušanje Sonnyja Rollinsa i Jima Halla na albumu ‘The Bridge’, bilo je poput prosvjetljenja”, prisjeća se Abercrombie. “Jednostavno su mi pomutili um. Kada sam čuo ‘Without A Song’,  pomislio sam da je to najbolje što sam ikada čuo! Zato sam za novi album napisao kompozicije koje su bazirane na toj numeri.”

Pored kompozicija inspirisanih Rollinsovim albumom tu su i “Interplay” Billa Evansa, “Blues Connotation” Ornettea Colemana, “Flamenco Sketches” Milesa Davisa, “Wise One” i “Sometime Ago” Johna Coltranea, te jedna numera argentinskog kompozitora Sergia Mahanovicha.

“Within A Song” snimljen je New Yorku krajem prošle godine sa kvartetom kojeg uz Abercrombieja čine tenor saksofonista Joe Levano, kontrabasista Drew Gress i bubnjar Joey Baron.

* fotografija snimljena na tonskoj probi za koncert John Abercrombie Quarteta na 15. Jazz Festu Sarajevo 2011.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.