75 godina Rona Cartera

Sa više od 2000 albuma na kojima se pojavljuje bilo kao lider benda ili kao gostujući muzičar, Ron Carter je vjerovatno jazz basista sa najviše snimaka u historiji jazza.

Ovaj jazzista kojeg mnogi smatraju jednim od jazz velikana, rođen je na današnji dan 1937. godine. Nakon što je stekao univerzitetsku diplomu počinje svirati u filharmonijskom orkestru, potom u jazz sastavima, te snimati prve ploče. Nakon toga postaje član drugog velikog kvinteta Milesa Davisa kojeg je činio zajedno sa Herbijem Hancockom, Wayneom Shorterom i Tonyjem Williamsom. Sa Milesom sarađuje između 1963. i 1968. godine, kada ga je u bendu zamijenio Dave Holland.

Sarađivao je i još uvijek sarađuje sa najznačajnijim jazz muzičarima svog vremena, komponuje za film i TV, autor je knjiga o jazzu a odnedavno i umirovljeni profesor City Collegea u New Yorku. Bio je umjetnički direktor Thelonious Monk Instituta za jazz. Dobitnik je brojnih priznanja pored dva Grammyja, počasnog doktorata New England konzervatorija i medalje francuskog ministarstva kulture za istaknuta postignuća u umjetnosti.

Svoj 75. rođendan zvanično je obilježio koncertom održanim 27. marta u njujorškom Lincoln centru. Početak koncerta obilježio je Carterov zajednički nastup sa 11 instrumentalista, među kojima su bili muzičari poput Christiana McBridea, Bena Williamsa, Bustera Williamsa i Bena Wolfea, a izveli su Carterovu kompoziciju Mr. Bow-Tie. Repertoar koncerta činile su kompozicije iz bogatog Carterovog opusa, koje je tu večer izvodio u raznim formacijama, između ostalog sa tenor saksofonistom Bennyjem Golsonom, flautistom Hubertom Lawsom, pijanistima Herbiejem Hancockom i Mulgrewom Millerom, gitaristima Jimom Hallom i Russellom Maloneom, te bubnjarima Lewisom Nashom i Carlom Allenom.

Pogledajte snimak koncerta Rona Cartera u triju sa pijanistom Mulgrewom Millerom i gitaristom Bobbyjem Broomom na francuskom festivalu Jazz Sous Les Pommiers prošle godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.