Wayne Shorter: Footprints

Danas i sutra (27. i 28. aprila) Wayne Shorter Quartet održat će dva koncerta u Rose Theatre, dvorani Lincoln centra u New Yorku.

Ovaj američki saksofonista i kompozitor sarađivao je sa najvećim umjetnicima jazza. Art Blakey, Miles Davis, Freddie Hubbard, Joe Zawinul, Herbie Hancock samo su neka od imena sa kojima je svirao ili za koja je pisao.

Kada je 2000. godine Wayne Shorter objavio da traži članove svog novog ansambla, zavladala je nezapamćena zainteresovanost vrhunskih muzičara. Odabrao je mlade, avanturistične muzičare – pijanistu Danila Pereza, basistu Johna Patituccija i bubnjara Briana Bladea.

Kvartet je aktivan i danas a njihov koncertni repertoar uključuje Shorterove kompozicije iz njegovog obimnog opusa od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas. Wayne Shorter Quartet je objavio dva live albuma “Footprints Live”  (2002) i “Beyond the Sound Barrier” (2005), za koji je nagrađen Grammyem za najbolji insturmentalni jazz album.

Poslušajte kompoziciju “Footprints”, prvi jazz standard Waynea Shortera kojeg je napisao za Miles Davis Quartet, a u izvedbi spomenutih muzičara.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.