Herbie Hancock počinje pisati memoare

Američki pijanista i kompozitor Herbie Hancock koji danas slavi 72. rođendan, naredne godine objavit će memoare za izdavačku kuću Viking.

“Moj dragi prijatelj Quincy Jones mi stalno govori da moram napisati knjigu”, kazao je Hancock u utorak u telefonskom intervjuu za USA Today, javljajući se iz Šangaja gdje se trenutno nalazi na turneji.

“Moj je život imao zanimljiv put. Dosta sam naučio od svojih mentora koji imaju veliku zaslugu za ono kakav sam danas i to iskustvo želim podijeliti sa drugima”, dodao je ovaj umjetnik koji već decenijama u svojoj muzici uspješno kombinira jazz sa bluesom, soulom, funkom i elektronskom muzikom za što je dobio brojne nagrade uključujući 14 Grammyja.

Na knjizi će Hancock raditi sa saradnikom čije ime još uvijek nije saopćeno. Također nisu saopćeni ni finansijski uvjeti koji su pratili potpisivanje ugovora za memoare za koje su interes pokazali brojni izdavači, a svojevrsnu pobjedu je odnijela kuća Viking, dio američke korporacije Penguin Group.

Knjiga će jednim dijelom govoriti i o Hancockovom duhovnom sazrijevanju. Čitaoci će iz prve ruke saznati kako je postao budista i zašto sebe ne smatra prvenstveno muzičarom iako klavir svira od sedme godine.

Hancock je obećao pregršt priča o muzici uključujući i one sa turneje sa Milesom Davisom. Bilo je to šezdesetih godina, svirali su negdje u Evropi odličan koncert, publika je bila ushićena, sjeća se pijanista.

“I upravo kada je Miles trebao započeti svoj solo za ‘So What’, na vrhuncu koncerta, ja sam odsvirao potpuno pogrešnu notu. Imao sam osjećaj da će se koncert raspasti poput kule od karata. A Miles je udahnuo i zasvirao muziku koja je moju pogrešnu notu učinila smislenom. Lekcija koju sam tada naučio nije lekcija o muzici već o životu”, kazao je Hancock.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.