Najavljen London Jazz Festival

U godini olimpijskih igara i brojnih kulturnih dešavanja u glavnom gradu Velike Britanije, London Jazz Festival planira do sada najobimnije izdanje festivala na kojem će nastupiti imena poput Sonnyja Rollinsa, Johna MaLaughlina, Jana Garbareka, Triloka Gurtua, Brada Mehldaua, Billa Frisella i Salifa Keite.

Festival će se dešavati od 9. do 18. novembra na tridesetak lokacija koje uključuju najznačajnije koncertne dvorane Londona, jazz klubove ali i ostale prostore koji se mogu dovesti u vezu sa ovom vrstom muzike.

Iako Londonu ne nedostaje kvalitetnih muzičkih i kulturnih dešavanja tokom godine, povodom predstojeće Olimpijade, u ovom će gradu do kraja 2012. godine nastupiti najznačajnija imena svjetske muzičke scene, a londonski jazz festival bit će dostojna konkurencija ostalim kulturnim događanjima u gradu.

London Jazz Festival će biti otvoren tradicionalnim koncertom Jazz Voice u Barbicanu. Na koncertu nazvanom Celebrating a Century of Song kompozitor i trubač Guy Barker predstavit će repertoar u vlastitom aranžmanu koji će izvesti 40-člani orkestar zajedno sa brojnim vokalistima.

U deset dana festivala nastupit će, između ostalih, britanski gitarista John McLaughlin koji će predstaviti svoj aktuelni projekat 4th Dimension, pjevačica Melody Gardot, “afrički zlatni glas” Salif Keita, saksofonisti Jan Garbarek, Sonny Rollins te John Surman. U Londonu će nastupiti i muzičari koji su prethodnih godina nastupali na našem festivalu poput trija pijaniste Brada Mehldaua, perkusioniste Triloka Gurtua, armenijskog pijaniste Tigrana Hamasyana ili basiste Etiennea M'bappea.

Američki gitarista Bill Frisell predstavit će projekat The Great Flood kojeg će pratiti i filmska projekcija istoimenog filma Billa Morrisona koja evocira veliku poplavu rijeke Mississippi iz 1927. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.