30. april – međunarodni dan jazza

Na inicijativnu UNESCO-ovog ambasadora dobre volje Herbieja Hancocka, 30. april ćemo ubuduće obilježavati kao Međunarodni dan jazza, muzičkog žanra koji je univerzalni jezik tolerancije i slobode.

Ovo je prva inicijativa američkog kompozitora i pijaniste koji je u julu prošle godine imenovan ambasadorom dobre volje UN-ove organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu.

U saradnji sa institutom za jazz Thelonious Monk, čiji je Hancock predsjednik, bit će organizirani koncerti u Parizu, New Orleansu i New Yorku a brojni događaji posvećeni jazzu pratit će obilježavanje ovog međunarodnog dana u desetinama država, od Alžira do Urugvaja.

Hancock kaže da nije bilo teško dobiti podršku za njegov prijedlog od 195 članova UNESCO-a jer je jazz glas mira. “Konačno je prepoznat internacionalni diplomatski aspekt jazza koji je oduvijek spajao ljude iz različitih zemalja i različitih kultura”, kazao je umjetnik koji je u dosadašnjoj karijeri 14 puta osvojio nagradu Grammy.

Zvanično će program obilježavanja Međunarodnog dana jazza započeti 27. aprila u sjedištu UNESCO-a u Parizu cjelodnevnim dešavanjima, a na večernjem koncertu nastupit će, između ostalog, Herbie Hancock, Dee Dee Bridgewater i Hugh Masekela.

Hancock će u zoru 30. aprila uz izlazak sunca početi koncert na Congo Squereu u New Orleansu, rodnom mjestu jazza. Na koncertu će se predstaviti lokalni muzičari, a Hancock planira svoju kompoziciju “Watermelon Man” izvesti zajedno sa učenicima srednjih škola iz cijelog svijeta i to putem video linka.

Isti dan će u New Yorku u generalnoj skupštini UN-a biti održan koncert na kojem će nastupiti američki umjetnici: Hancock, Bridgewater, Wynton Marsalis, Wayne Shorter, Christian McBride, Esperanza Spalding, Jack DeJohnette, Derek Trucks, Susan Tedeschi i Jimmy Heath. Koncert će voditi Morgan Freeman, Robert DeNiro, Michael Douglas i Quincy Jones, a publika širom svijeta moći će ga pratiti direktno putem web stranica UN-a i UNESCO-a.

“Nadam se da će ovaj dan širiti radost spontanog stvaralaštva koje postoji u ovoj muzici”, rekao je Hancock. “Imam osjećaj da će jazz dobiti ono što zaslužuje.”

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.