45 godina Instant Composers Poola

“Improvizacija je besmislena ako nije zabavna i razumljiva”, kazao je holandski pijanista Misha Mengelberg kada je davne 1967. godine sa bubnjarom Hanom Benninkom i saksofonistom Willemom Breukerom osnovao Instant Composers Pool (ICP).

Riječ je o ansamblu i izdavačkoj kući koja okuplja avangardne umjetnike kojima je zajednička ideja da improvizacija nije ništa drugo do trenutno komponiranje. Danas je ICP najstarija izdavačka kuća koja kojom rukovode muzičari, a ICP Orchestra jedan od najaktivnijih evropskih velikih orkestara u posljednjih nekoliko decenija.

“Njihova je muzika puna iznenađenja, neočekivanih obrata, ugodnih nota i erupcija kreativnosti. Niko i ništa ne zvuči poput njih”, napisao je muzički kritičar pokušavajući prenijeti doživljaj njihovog koncerta.

Članovi Instant Composers Poola nastupali su prethodnih godina na koncertima Jazz Festa: Han Bennink prvi put je nastupio u Sarajevu održavši solo koncert 2005. godine, dok su 2008. solo koncerte održali Misha Mengelberg i Han Bennink, a domaćoj publici po prvi put se predstavio i Mengelbergov kvartet.

ICP Orchestra djeluje već 45 godina, ima 50 objavljenih albuma i 3 DVD-a, a povodom jubilarnog rođendana bit će štampano posebno izdanje – ICPBox kojeg će činiti kompletna diskografija orkestra, uključujući DVD izdanja te monografiju sa bogatom historijom ansambla viđenu kroz objektiv fotografa Pietera Boersma.

ICPBox će biti štampan u ograničenom tiražu, a svaki set će biti numeriran i ručno oslikan radovima Hana Benninka. Svoj primjerak možete rezervirati na web stranici Instant Composers Poola.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.