Terri Lyne Carrington: The Mosaic Project

“The Mosaic Project” je album nagrađen ove godine grammyjem u kategoriji najboljeg vokalnog jazz albuma, na kojem je bubnjarka i producentica Terri Lyne Carrington okupila umjetnice savremenog jazza.

Na albumu gostuje  20 muzičarki, među kojima su i pijanistica Helen Sung, perkusionistica Sheila E. te vokalistice Dee Dee Bridgewater, Cassandra Wilson, Dianne Reeves, Nona Hendryx, Carmen Lundy i Esperanza Spalding. Album je producirala sama Carringtonova koja više od dvije decenije kreira muziku sa elementima bebopa, soula i funka dopirući do širokog kruga publike i van okvira jazza.

“Na ovom albumu željela sam prikazati veliku muzičku sliku sačinjenu od različitih elemenata. Okupila sam prijateljice s kojima sam nastupala proteklih godina. Sve one imaju svoje lične priče, a kada sve njihove pojedinačne talente okupite, dobijete muzičku priču koja se može ispričati na zanimljiv i neodoljiv način”, objašnjava Terri Lyne.

Kalibar ovih umjetnica govori sam za sebe a rad na albumu bio je beskompromisan i neograničenih mogućnosti što je rezultiralo uzbudljivim projektom kojeg čini 14 pjesama, između ostalih i politički najprodornija pjesma na albumu “Echo” Bernice Reagon koju izvodi Dianne Reeves, te raskošna Al Greenova “Simply Beautiful” u izvedbi Cassandre Wilson.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.