Chick Corea: nova izdanja

U diskografskom smislu, 2012. godina za Chicka Coreu je počela radno. Nakon prošlogodišnje proslave 70. rođendana i sjajne serije koncerata u njujorškom Blue Noteu, gdje je bio rezidentni umjetnik kojem su se na sceni pridružila imena poput Herbieja Hancocka, Garyja Burtona i Jacka DeJohnettea, ovaj umjetnik godinu je započeo sa dva značajna izdanja.

Krajem januara pod markicom Concord Jazza objavljen je “Further Explorations”, album trija kojeg čini sa legendarnim basistom Eddiejem Gomezom i u novembru prošle godine preminulim bubnjarom Paulom Motianom. Materijal za dvostruki CD sniman je od 4. do 17. maja 2010. godine u njujorškom klubu Blue Note, a  obrađuje repertoar Billa Evansa te donosi originalne kompozicije članova trija.

Već početkom februara Deutsche Grammophon donosi još jedno Coreino izdanje – dvostruki CD “The Continents”, koncert za jazz kvintet i kamerni orkestar. Više o ovom izdanju pogledajte u video najavi albuma.

Ovaj višestruko nagrađivani dobitnik Grammyja i na ovogodišnjoj dodjeli ove prestižne nagrade trijumfovao je u dvije kategorije. Osvojo je Grammy za najbolji instrumentalni jazz album, za album Forever koji je snimio sa basistom Stanleyem Clarkom i  bubnjarom Lennyjem Whiteom, te za najbolji improvizirani jazz solo, za kompoziciju “500 Miles High” sa albuma Forever.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.