Plavi mjesec Ahmada Jamala

Na svom aktuelnom izdanju Blue Moon objavljenom za JazzVillage, pijanista i kompozitor Ahmad Jamal reinterpretira kompozicije američkih filmskih i pozorišnih klasika.

Album koji je Jamalovo prvo izdanje nakon više od tri godine, snimljen je sa ansamblom kojeg čine i basista Reginald Veal, bubnjar Herlin Riley i perkusionista Manolo Badrena.

Jamalov interes za film seže još od djetinjstva. “Znao sam gledati nekoliko filmova dnevno”, kazao je objašnjavajući usku povezanost filma i muzike. Njegove kompozicije korištene su kao soundtrack za film Mostovi okruga Madison Clinta Eastwooda iz 1995. godine. “Muzika ima centralnu ulogu u filmu. I to je razlog zašto su se generacije velikih kompozitora i aranžera posvećivali ovoj umjetnosti: Johnny Mandel, Quincy Jones… Čak i u eri nijemog filma, pijanisti su imali veliku ulogu.”

Kao značajan i utjecajan kompozitor u istoriji jazza (imao je presudan utjecaj na Milesa Davisa u njegovim formativnim godinama, ali i na bezbrojne druge umjetnike), Jamal, kojem je danas 81. godina, uveo je u jazz izvedbu koncept vremena, tišine i dramatične dinamike.

Osim šest kompozicija iz filmskih i brodvejskih hitova, na albumu Blue Moon nalaze se i njegove tri originalne kompozicije: “Autumn Rain,” “Morning Mist,” i “I Remember Italy” koje podcrtavaju njegovu sklonost ka Italiji. U osvrtu na ovaj album i hemiju koja postoji među članovima ansambla, Jamal je kazao: “Snimanje albuma je poput živog nastupa — svi zajedno i što je najvažnije daleko od izolacije katakteristične za studijske kabine. Ne postoji tajna. To je vrlo ljudski pristup.”

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.