Izvrsni Ralph Towner na JFS

Ralph Towner, kompozitor i instrumentalista koji je značajno ime američke i svjetske muzičke scene još od 60-ih godina, predstavit će se koncertom 5. novembra u Pozorištu mladih u okviru 15. Jazz Festa Sarajevo.

Njegova veličina ne leži samo u golemom muzičkom obrazovanju, brojnim objavljenim izdanjima, nominacijama za Grammy i saradnjama sa mnogim poznatim umjetnicima kao što su Keith Jarret, Jan Garbarek, Gary Peacock, John Abercrombie i drugi, već ponajviše u Townerovom jedinstvenom stilu i pristupu muzici.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, bio je član Paul Winterova projekta Consort, a 70-ih je imao i svoj sastav Oregon, s kojim je izdao značajan broj uticajnih albuma koji su kombinirali tehnike avangardnog jazza s nekim tradicijskim muzičkim formama.

Posljednji solo uradak Ralpha Townera, izvrsni album Time Line, njegov je peti solo i ukupno dvadeset prvi album koji je objavio za izdavački kuću ECM.

Towner u svojim radovima kombinira klasične kompozitorske principe, improvizacijske tehnike jazza, elemente tradicionalne muzika, te nove tehnologije.

Njegove su solo izvedbe pravo zadovoljstvo za uho i dušu – pomalo melankolične, ali duboko poetične, a njegova virtuoznost je spontana i logična bez potrebe za bilo kakvom vrstom egzibicionizma.

Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa možete kupiti u box officeu u Bosanskom kulturnom centru, svakim danom (osim nedjelje) od 12.00 do 20.00.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.