Braća Tawadros na festivalu

Mlada braća Tawadros iako tek u dvadesetim godinama života, u dosadašnjoj karijeri postigli su puno više nego su mogli sanjati odrastajući u Australiji nakon što su sa roditeljima napustili rodni Egipat.

Joseph Tawadros je istinski virtuoz na oudu, na kojem filigranskom tehnikom iznosi i najzahtjevnije dionice. Njegovim stilom interpretacije istovremeno vladaju duh tradicije iz koje potječe ovaj arapski žičani instrument, ali i tehnika popularnih zapadnjačkih žanrova, među kojima je svakako i jazz.

Tawadros je pravi jazzista ouda, i zato ne čudi što su njegovo umijeće prepoznali i neki od najvećih instrumentalista i autora savremenog jazza. Njegov već sedmi album u karijeri The Hour of Separation, zbirka je autorskih kompozicija i interpretatorsko ostvarenje sa ponajboljim predstavnicima jazz elite – majstorskim gitaristom Johnom Abercrombiejem, sjajnim kontrabasistom Johnom Patituccijem, te slavnim bubnjarem Jackom DeJohnetteom.

Među ovim velikanima našao se i Josephov brat, James Tawadros, koji je već sa 17 godina, postao istaknutim imenom među perkusionistima i solo izvođačima, te učesnikom mnogih velikih festivala u Australiji i šire.

Oud kao izuzetno zahtjevan instrument, u rukama majstorskog tehničara Josepha, otvara čitav svijet novih neslućenih mogućnosti instrumenta koji upotpunjen udaraljkom riqom u Jamesovim rukama, vodi slušatelja na putovanje bajkovitim i još uvijek netaknutim zvučnim pejzažima.

Koncert će biti održan 3. novembra u Pozorištu mladih s početkom u 22.00. Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa možete kupiti u box officeu u Bosanskom kulturnom centru, svakim danom (osim nedjelje) od 12.00 do 20.00.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.