Vijećnica skuplja od Carnegie Halla

Obavještenje za publiku

Koncerti Jazz Festa ove godine neće biti organizirani u Vijećnici s obzirom da je preduzeće koje upravlja ovim objektom dostavilo ponude za iznajmljivanje prostora za dva koncerta u iznosu od gotovo 10.000 KM.

Za koncerte 1. i 2. novembra u auli Vijećnice, JP Sarajevo traži ukupno 9.344 KM samo za najam prostora, stolica i bine, što iznosi 27 KM odnosno 31 KM po posjetiocu, imajući u vidu ograničen kapacitet aule koji dozvoljava 140 odnosno 180 posjetilaca po koncertu, zavisno od postavke bine.

U ovaj iznos nisu uračunati ostali troškovi produkcije poput najma razglasne i rasvjetne opreme, obezbjeđenja i ostalog što je nužno osigurati za koncert u Vijećnici, ne računajući honorare muzičara, međunarodni prijevoz, troškove smještaja i druge organizacijske troškove.

Poređenja radi, jedna od najprestižnijih dvorana u svijetu, njujorški Carnegie Hall za najam dvorane Weill kapaciteta 268 sjedišta naplaćuje 1.750 USD što iznosi 11 KM po posjetiocu. Naravno, ova dvorana je tehnički potpuno opremljena, a cijena uključuje svu potrebnu infrastrukturu i osoblje, uključujući i uslugu prodaje ulaznica do 90 dana prije koncerta.

Prošle je godine Gradska uprava, nakon nekoliko godina bez ikakve podrške, omogućila Jazz Festu korištenje Vijećnice bez naknade za organizaciju koncerata, a Jazz Fest je organizirao četiri koncerta – dva dueta Miroslava Tadića i Merime Ključo i Tijane Vignjević i Belme Alić u Svečanoj sali te u Auli solo koncerte Matije Dedića i Nitaija Hershkovitsa.

Ovaj posljednji koncert je emitiran na TV Mezzo a publika od 28 miliona pretplatnika kanala Mezzo i Mezzo HD Live u 60 zemalja svijeta mogla ga je pogledati čak 17 puta samo u maju i junu ove godine, što je iznimna internacionalna promocija i za grad Sarajevo i za Vijećnicu, između ostalog.

Nova Gradska uprava ni na koji način ne podržava međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo, koji je proglašen manifestacijom od posebnog značaja za grad Sarajevo, a preduzeće koje je Gradska uprava formirala za rukovođenje Vijećnicom, nije moglo, kako nam je obrazloženo iz JP Sarajevo, dati povoljniju cijenu za dva spomenuta koncerta jer je već uračunat popust od 30%. Iz Gradske uprave smo informirani da gradonačelnik i Gradska uprava ne mogu uticati na cijenu najma Vijećnice.

Jazz Fest Sarajevo će dva koncerta umjesto u Vijećnici organizirati na drugim lokacijama. Inače, XX1. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo bit će održan od 31. oktobra do 5. novembra na šest različitih lokacija. Kompletan program objavljen je na web stranici a u toku je online prodaja ulaznica po early bird cijenama.

Poslušajte i pogledajte dio snimka koncerta Nitaija Hershkovitsa u Vijećnici, sa prošlogodišnjeg Jazz Festa.

Photo by Vanja Ćerimagić (Jazz Fest Sarajevo 2016)

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.