Zorn u Hamburgu i Parizu

Sinoć je u Elbphilharmonie, novootvorenoj hamburškoj koncertnoj dvorani vrijednoj 798 miliona eura, John Zorn održao The Bagatelles Marathon koji je evropsku premijeru imao na 20. Jazz Festu u novembru prošle godine.

John Zorn će sa svojom malom vojskom muzičara u naredna tri dana još jednom osvojiti Pariz. Program “Zorn by Zorn Weekend” činit će više od 20 ansambala a započet će večerašnjim ponoćnim solo koncertom Johna Zorna na orguljama, The Hermetic Organ u velikoj dvorani Pariške filharmonije. Orgulje Pariške filharmonije poseban su instrument. Radi se o jednom od najambicioznijih instrumenata moderne izrade sa više od 7.000 svirala!

Pariška filharmonija otvorena je 2015. godine, izgradnja je koštala 386 miliona eura a velika dvorana Pierre Boulez u kojoj će Zorn nastupiti večeras a u nedjelju održati Bagatelles Marathon ima kapacitet 2.400 mjesta.

Programi će biti održani i u dvorani Cite de la musique i u muzeju Louvre. U Cite de la musique će biti izvedena djela kamerne muzike iz Zornovog repertoara, a pod nazivom The Interpretation of Dreams, dok će u Louvreu John Zorn i Dave Lombardo improviziranim duetom otvoriti poseban program od sedam bendova u tri muzičke rute koje će biti organizirane u različitim krilima najpoznatijeg svjetskog muzeja.

Prva ovogodišnja Zornova posjeta Evropi počet će i završiti The Bagatelles Marathonom čiju smo evropsku premijeru gledali u Sarajevu.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.