Django Bates @ Moldejazz

Britanski kompozitor, improvizator, pijanista i multiinstrumentalista Django Bates danas će nastupiti sa norveškim ansamblom Lalaland na internacionalnom jazz festivalu Moldejazz, najstarijem muzičkom festivalu ove vrste u Evropi.

Ovaj jedinstveni umjetnik nastupit će u ulozi pijaniste zajedno sa triom kojeg čine trubač Per Jørgensen, basista Ole Morten Vågan i bubnjar Håkon Mjåset Johansen, a sa kojima će izvesti živopisan repertoar, najavljen kao “tačka sjecišta spontanih kompozicija i slobodne improvizacije”.

Django Bates je umjetnik koji svoj svestrani opus kao kompozitor, bendlider i edukator, u rijetkim prilikama izvodi pred publikom.

Posjetioci Jazz Festa slušali su ga u više navrata u Sarajevu: 1999. godine na 3. izdanju festivala je predstavio svoj ansambl Quiet Nights, na 8. Jazz Festu 2004. godine nastupio je sa projektom Human Chain i vokalisticom Josefine Lindstrand a 2008. godine na 12. Jazz Festu, izveo je klavirski solo koncert Autumn Fires & Green Shots.

U okviru ovogodišnjeg programa jubilarnog, 20. Jazz Festa, Batesa i njegov devetočlani švicarski ansambl humanCHain slušat ćemo u subotu, 5. novembra u BKC-u, dok će dan ranije, 4. novembra u Gradskoj vijećnici, zainteresirani moći prisustvovati njegovom predavanju How Dare You Play Music In A Classroom?, namijenjenom učiteljima, nastavnicima, profesorima, ali i ostalim profesionalcima iz oblasti obrazovanja.

Dnevne ulaznice za BKC za 5. novembar, koje osim za koncert Djanga Batesa važe i za koncerte Bojan Z & Nils Wogram, Julien Laurau & Bojan Z te Terje Rypdal Group + Palle Mikellborg, možete kupiti po posebnoj cijeni od 30 KM na linku ulaznice.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.