Jay Campbell, jedan od učesnika Jazz Festa

Čelista Jay Campbell jedan je od učesnika sarajevskog maratona Johna Zorna na kojem će nastupiti u duetu sa još jednim čelistom Erikom Friedlanderom.

Raznolik repertoar i raznovrsni muzički interesi učinili su Campbella od početka karijere umjetnikom koji sa podjednakim žarom pristupa i novim i starim muzičkim djelima, pokazujući pri tome umjetničku znatiželju i predanost.

Campbellovu izvedbu Washington Post je ocijenio “nježnom, dirljivom i potresnom”, a New York Times “naelektrisanom i čudesnom”. Ovaj umjetnik je svoj debi sa Njujorškom filharmonijom imao 2013. godine, a iako u svojim dvadestim godinama, do sada je nastupao u prestižnim dvoranama poput Carnegie Halla ili Kennedy Centra u New Yorku ili KKL-a u Luzernu.

Blisko sarađuje sa nekim od najkreativnijih muzičara svoje generacije, a njegova saradnja sa Johnom Zornom rezultirala je prošle godine albumom Hen to Pan, čiji je repertoar izvodio ansambl kojeg su činili Campbell, pijanista Stephen Gosling, čelista Michael Nicolas, violinista Chris Otto i bubnjar Tyshawn Sorey. Ovaj album New York Times je proglasio jednim od najboljih izdanja godine.

Ove godine Campbella očekuje objavljivanje nekoliko albuma, uključujući CD sa djelima Beethovena, Debussyja, Stravinskog i Pintschera kao i još jedan album koji će ovaj čelista objaviti za Zornovu izdavačku kuću Tzadik.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.