Mirza Krupalija (1959-2016)

Muzičar i jazz entuzijasta Mirza Krupalija više nije sa nama.

Rođen je 1959. godine u Sarajevu. Prije rata je bio bubnjar i bendlider pop-rock grupe Stela, čije je objavljivanje prvog albuma omeo rat u kojem je Krupalija bio i teško ranjen kao branilac Sarajeva.

Nakon rata svira u različitim formacijama u sarajevskim klubovima a sa prvim značajnijim sastavom Fabrizzio & His Friends nastupao je na 1. Jazz Festu Sarajevo 1997. godine. Ansambl je tada činilo više od 10 članova, između ostalih i Siniša Radović, Tarik Karačić, Dino Šukalo, Ognjen Šavija, Faruk Omanović, Peter Vilk, Davorin Samek. Nakon toga je bend promijenio sastav i ime u Kaiten kroz koji su prošli brojni muzičari različitih generacija, uz Krupaliju i Šaviju kao jedine stalne članove u proteklih 20 godina.

Prije dvije godine Jazz Fest mu je dodijelio trajno priznanje u formi simbolične festivalske akreditacije “jazz veteran” kao strasnom i posvećenom ljubitelju i poznavaocu jazza ali i vjernom i vrijednom posjetiocu festivala.

Posljednje dane života proveo je na odmoru u Opatiji, gradu koji je čitav život volio i kojem se uvijek rado vraćao. Preminuo je u bolnici Koševo u Sarajevu.

Svima će nam nedostajati Mirza – uljudni sarajevski gospodin, njegov osmijeh i neodoljivi šarm.

Doviđenja, Ćelo!

Jazz veteran

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.