ECHO Jazz: Dvije nominacije za Nilsa Wograma

Objavljene su nominacije za ovogodišnju prestižnu njemačku diskografsku nagradu ECHO Jazz koja se dodjeljuju nacionalnim i internacionalnim umjetnicima, a njemački trombonista, kompozitor i bendlider Nils Wogram nominiran je u dvije kategorije.

Wogramov trio Nostalgia, kojeg čini sa orguljašem Arnom Krijgerom i bubnjarom Dejanom Terzićem, nominiran je za njemački ansambl godine, dok je Wogram nominiran za njemačkog instrumentalistu godine u kategoriji limenih duvačkih instrumenata.

Nilsa Wograma bosanskohercegovačka publika imala je priliku slušati na 7. Jazz Festu Sarajevo 2003. godine kada je nastupio sa svojim ansamblom Root 70, a član njegovog trija Nostalgia Dejan Terzić sa svojim projektom Underground otvorio je 10. Jazz Fest Sarajevo 2006. godine. Terzić je i 2007. nastupio na Jazz Festu u triju sa Mikeom Del Ferrom i Enesom Seferovićem.

U internacionalnim kategorijama za nagradu ECHO Jazz nominirani su brojni učesnici dosadašnjih izdanja Jazz Festa, poput trija The Bad Plus, Tigrana Hamasyana, Joshue Redmana, Bachara Khalifea, Avishai Cohena, Dietera Ilga, Ibrahima Maaloufa, Gerarda Nuneza, Johna Scofielda ili Hamiltona de Holande.

Dodjela nagrada ECHO Jazz bit će upriličena 26. maja u Hamburgu, a kompletnu listu nominiranih možete pogledati ovdje.

Poslušajte izvedbu kompoziciju Quiet River sa aktuelnog albuma Nature trija Nostalgia.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.