Od Venecijanskog bijenala do Jazz Festa

Do 22. novembra na Venecijanskom bijenalu bit će postavljena instalacija američkog pijaniste Jasona Morana koji će 4. novembra na Jazz Festu u Sarajevu predstaviti svoj aktuelni muzički projekat Fats Waller Dance Party.

Instalacija naslova Staged je trodimenzionalna rekonstrukcija arhitektonskih elemenata znamenitih njujorških jazz klubova Savoy Ballroom i Three Deuces koji su bili “dom” nekim od istorijski značajnih jazz umjetnika. Moranova instalacija i Stainway Spirio publici nude jazz izvedbe koje evociraju najbolje dane spomenutih klubova, a s druge strane istražuje tempo pjevanja na različitim lokacijama – zatvorima, poljima, kućama i to u rasponu od 57 do 190 bpm.

“Često i mnogo sam razmišljao kako muzika, posebno jazz, funkcionira u prostoru i kako je zapravo zabava postala stalni posao posebno za afroameričke jazz muzičare. Odnos između jazza i radničke pjesme, koju su svojevremeno pjevali robovi, potakao me da istražujem način korištenja muzike u različitim okruženjima”, kazao je Moran pojašnjavajući svoj rad predstavljen na Bijenalu u Veneciji.

Više o njegovoj instalaciji pogledajte u kratkom dokumentarnom filmu, a ulaznice za sarajevski koncert Jasona Morana možete kupiti ili rezervirati na ovom linku i do 14. septembra uštediti 10 KM po ulaznici.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.