Jason Moran slavi djelo Fatsa Wallera

Fats Waller američki je pijanista, kompozitor, pjevač i zabavljač čije inovacije su utkane u temelje ne samo jazza već i popularne muzike uopšte, a kojem svojevrstan omaž odaje Jason Moran aktuelnim projektom Fats Waller Dance Party kojim će se predstaviti na 19. Jazz Festu u Sarajevu.

Projekat je nastao prije četiri godine a za 2014. godinu zaslužio je nominaciju za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg instrumentalnog jazz albuma. Autor projekta kreativni je muzičar koji se okušao i na filmu i u teatru a njegov izraz poštuje tradiciju dajući joj savremeni izražaj. Kombinirajući različite muzičke stilove, Moran stvara uzbudljivu muziku u kojoj se prepoznaju elementi klasike i bluesa ali i funka, hip-hopa i rock muzike.

Na sceni se pojavio krajem 90-ih godina u kvartetu Grega Osbyja, nakon čega je uslijedio zvjezdani uspon. Međunarodni uspjeh postigao je kao lider trija Bandwagon. Magazin Rolling Stone proglasio ga je najprovokativnijim promišljateljem savremenog jazza.

Jason Moran je dobitnik brojnih nagrada, uključujući i prestižnu nagradu “Genius” Fondacije MacArthur za izniman dosadašnji rad koja uključuje petogodišnju finansijsku potporu u iznosu do 500.000 američkih dolara. Ovaj multitalentirani muzičar aktivan je i konceptualni umjetnik. Na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu predstavljen je njegov rad Staged.

Jason Moran Fats Waller Dance Party nastupit će na Jazz Festu Sarajevo 4. novembra u Bosanskom kulturnom centru, a ulaznice će u prodaji biti već naredne sedmice.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.