Queen Latifah u ulozi Bessie Smith

TV mreža HBO polovinom maja premijerno će emitirati  film Bessie, biografsku dramu o životu američke muzičke ikone Bessie Smith, jedne od najuspješnijih vokalistica 20-ih godina proteklog stoljeća koja je preminula u saobraćajnoj nesreći u 43. godini života.

Lik Bessie Smith tumači pjevačica i dobitnica nagrade Grammy Queen Latifah kojoj je ova uloga prvi put ponuđena prije 20 godina. “Mislim da moj tadašnji životni put nije bio adekvatan za ovakvu ulogu. Morala sam proživjeti još dosta bluesa”, izjavila je Queen Latifah koja je snimila i većinu kompozicija korištenih u filmu.

Redatelj Dee Rees radnju filma je fokusirao na početak karijere Bessie Smith, i put koji je prošla od života u siromaštvu do statusa jedne od najuspješnijih umjetnica Columbia Recordsa, izdavačke kuće za koju je 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća snimila više od 160 pjesama.

Bessie je sarađivala sa velikim zvijezdama svog vremena poput Louisa Armstronga, Fletchera Hendersona i Colemana Hawkinsa, te bila inspiracija brojnim generacijama muzičara. I čuvena Billie Holiday često ju je navodila kao vlastiti uzor.

Pogledajte trailer za film Bessie:

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.