Gitaristička odiseja Billa Frisella

Ove sedmice objavljen je novi album američkog gitariste Billa FrisellaGuitar in the Space Age, projekat koji će predstaviti u okviru svoje evropske turneje i u Bosni i Hercegovini, i to 6. novembra na 18. Jazz Festu.

Na novom albumu Frisell na inovativan i uzbudljiv način istražuje muziku svoje mladosti, inspiriran američkim električnim gitaristima 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.

Sa svojim dugogodišnjim saradnicima – sa kojima će nastupiti i u Sarajevu – gitaristom Gregom Leiszom, basistom Tonyjem Scherrom i bubnjarom Kennyjem Wollesenom, Frisell je fokusiran na popularni repertoar od Chucka Berryja, Jimmyja Bryanta, Charlieja Christiana, Cheta Atkinsa, The Venturesa i Beach Boysa, između ostalih.

BillFrisell_GuitarInTheSpaceAge_Cover

Bill Frisell je dobitnik nagrade Grammy za najbolji savremeni album 2004. godine, a britanski The Guardian je njegov projekat Guitar in the Space Age ocijenio “ozbiljnim, duhovitim, slojevitim i suptilnim”.

“Nama koji smo odrastali u vrijeme Kennedyja i slijetanja na Mjesec, činilo se da je pred nama prekrasna budućnost, ali hladni rat, strah od nuklearnog rata, borba za ljudska prava i Vijetnam, morali su ostaviti golemog traga”, kaže Frisell evocirajući period “nevinosti rock ‘n’ rolla”.

Ulaznice za koncert Billa Frisella i njegovog ansambla možete rezervirati na ovom linku po pretprodajnim, 20% nižim cijenama.

Poslušajte Frisellovu izvedbu Surfer Girl, pjesme Beach Boysa iz 1963. godine,  koju je napisao Brian Wilson.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.