Cecile McLorin Salvant “umjetnik u usponu”

Pjevačicu Cecile McLorin Salvant, američko udruženje jazz novinara (Jazz Journalists Association) proglasio je nedavno najboljim ženskim vokalom u prošloj godini te umjetnikom u usponu.

Pijanisti Herbieju Hancocku dodijeljeno je priznanje za životno djelo, dok su se među ostalim dobitnicima nagrada u 31 kategoriji, našli i Wayne Shorter, koji je proglašen muzičarem godine; Gregory Porter, najboljim muškim vokalom godine, Bill Frisell gitaristom godine te Christian McBride basistom godine.

Historijskim albumom godine proglašen je Miles Live in Europe 1969, dok je za najbolje izdanje u kategoriji ploča godine izabran Without a Net Wayne Shorter Quarteta. Izdavačka kuća ECM izabrana je za najboljeg izdavača.

Udruženje jazz novinara nagrade dodjeljuje po 18. put. O nominiranim i pobjednicima odlučili su članovi udruženja – pisci, izdavači, fotografi, emiteri, blogeri, videografi i ostali profesionalci.

Neke od dobitnika poput Craiga Taborna koji je proglašen pijanistom godine ili Jacka DeJohnettea, pobjednika u kategoriji za bubnjara godine, publika Jazz Festa je prethodnih godina imala priliku slušati na festivalskim koncertima, a neke od dobitnika nagrada JJA imat ćemo priliku gledati već u novembru ove godine na narednom izdanju Jazz Festa.

Poslušajte vokalisticu koja je osvojila čak dvije nagrade – Cecile McLorin Salvant.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.